Bezlepkový quinoa koláč s baby špenátem a kudrnkou

P1230650

Quinoa, nebo merlík chilský, je obilnina bohatá na bílkoviny a má vysokou nutriční hodnotu. Neobsahuje lepek a je proto vhodná i pro osoby trpící celiakií nebo intolerancí lepku. Obsahuje kyselinu listovou – takže těhulky se jí mohou ládovat horem dolem 😉 . Taky je bohatá na vitamíny a obsahuje celé spektrum aminokyselin. Je jednou z plodin zařazených do programu Fair Trade, se kterým velmi sympatizuji.  Kdo ještě nepropadl quinoa mánii jako my, tak je podle mě nejvyšší čas.

Teplý koláč z quinoy jsem plánovala udělat už dlouho, ale nějak jsem nevěděla, jak to udělat, aby byl co nejzdravější, chutný a ideálně bez mouky (která by v tomhle případě byla úplně zbytečná). Je tu! A chutná fakt výborně. Nevěděla jsem teda moc jak ho pojmenovat, ale napadla mě frittata, nákyp, quiche…a nakonec jsem zůstala prostě u koláče. Pro mě velké překvapení a zatím nejlepší recept z quiony, co jsem měla (saláty nepočítám, ty jsou perfektní vždycky, protože tam quinoa prostě sedí 🙂 ). Kromě téhle zázračné obilniny je jen z vajec, bylinek, koření, rajčat a baby špenátu. Zkuste to! Vydatný a zdravý 😉 .

P1230647

Co je třeba:

8 vajec

100 ml smetany na vaření (12%)

150 g baby špenátu

5 klásků čertvé petržele kudrnky

2 masitá rajčata

200 g bílé quinoy

1 červená cibule

lžíce ghí (přepuštěného másla) – nebo jakýkoliv jiný tuk na kterém opečete cibulku 😉

sůl a pepř

špetka sušeného zázvoru

špetka sušeného koriandru

špetka kurkumy

lžička medvědího česneku (sušeného)

olivový olej (koláč s ním nakonec pokapu – není nutný)

P1230652

Jak na to:

Nejprve si důkladně propláchněte quinou a uvařte ji – doba vaření je cca 15 minut. Potom ji slijte a nechte okapat. V rendlíku si osmahněte nakrájenou cibulku do měkka. Vyšlehejte si vejce se smetanou, osolte, opepřete, přidejte bylinky. Trochu nasekejte petržel a špenát a přidejte do vaječné směsi. Nakonec smíchejte i s cibulkou a quinoou, dejte do pečícím papírem vyloženého pekáče, poklaďte plátky rajčat a pečte na 180 stupňů asi 40 minut. Pokapejte olivovým olejem a můžete mlsat 🙂 .

P1230658

Hezkou dobrou chuť!

BaJu

 

 

1 thought on “Bezlepkový quinoa koláč s baby špenátem a kudrnkou”

  1. Pingback: Vydatný zimní luštěninový salát – S Julinkou v kuchyni

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *