Vydatný zimní luštěninový salát

Na luštěniny dost lidí zapomíná, v domácnosti se mnohdy takřka nepoužívají, přitom jsou velmi potřebné. Jsou chutné, dodávají pocit sytosti a jsou nutričně důležité – hlavně díky rostlinnému zdroji bílkovin a aminokyselin – podobně jako třeba quinoa. Rostlinná bílkovina z luštěnin je navíc pro tělo daleko stravitelnější, než živočišná (mléko, vejce nebo maso).

P1230671

Mně nejvíce zachutnala neloupaná červená čočka, na které doma doslova ujíždíme. Mohu jíst jen tak osolenou s olivovým olejem. Cizrna je ale taky parádní 😉 . V tomhle salátu je takový mix luštěnin, které jsem doma posbírala a díky medovo-citronovému dresingu má takovou příjemnou chuť. Můžete si ho dát samotný, s plátkem masa nebo třeba s volským okem.

P1230670

Co je třeba:

100 g červené neloupané čočky

100 g fazolí adzuki

100 g hráchu

100 g cizrny

3 masitá rajčata

2 červené papriky

baby špenát (asi 3 hrsti)

petržel kudrnka (asi 2 hrsti)

na dresing: 8 lžic olivového oleje, lžíce medu, sůl a pepř, šťáva z 1 citrónu, lžička vinného octa, medvědí česnek (lžíčka, sušený), římský kmín (drcený, půl lžičky), půl lžičky kurkumy

Jak na to:

Postup je asi jasný. ze všeho nejdřív si uvařte luštěniny. Všechny je třeba si včas namočit a dobře propláchnout. Potom nakrájejte zeleninu a smíchejte s luštěninami. Nakonec si vedle v misce smíchejte ingredience na dresing a jemně vmíchejte do zeleniny a luštěnin. Dejte vychladit a je to!

Hezkou dobrou chuť!

BaJu

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *