Vše, co potřebujete vědět o KARI / Červené kari s krevetami

Orientální kuchyně stejně jako orientální potraviny jsou u nás, ale i všude jinde na světě, stále oblíbenější. V tomto článku Vám pomůžeme proniknout do světa kari.

 

První zmínky o kari

Směs kari koření vznikla pravděpodobně v Indii. V místním jazyce Tamilů znamená slovo kari pokrm připomínající ragú nebo omáčku, a to s kousky masa, ryby nebo zeleniny. Na rozšíření kari do světových kuchyní mají zásluhu angličtí cestovatelé. V Anglii se kari stalo velmi populárním pokrmem a první anglická kuchařka, ve které bylo kari zmíněno, sahá až do dob Richarda II., tedy do 14. století. Od té doby se příprava pokrmu kari, ale i směs koření, šířila po světě. Dnes už ho nabízí mnoho indických, thajských a dalších orientálních restaurací a je součástí nejedné domácnosti.

Top 10 států, kde se setkáte s kari

Každý stát, kde je kari součástí kuchyně, je typické trochu jiné složení nebo příprava. Indická kuchyně a indické kari stojí ruku v ruce. V Indii je kari považováno za velmi vznešený pokrm. Nejznámější je vindaloo kari, které je typické pro jižní část země. Dalším nejznámějším kari je thajské kari. Thajské kari má různé podoby od nejostřejších, s vysokým obsahem červených chilli papriček, až po příjemně jemné podoby kari, které jsou typické velkým podílem kurkumy. Rozdílné složení a obsah jednotlivých surovin poté najdete v Indonésii, Vietnamu, Bangladéši, Jamajce, Barmě, Malajsii, Nepálu, již zmíněné Británii a mnoha dalších státech. U každé země má kari a příprava kari pokrmů svá specifika.

Kari jako pokrm, ale i směs koření

Pod pojmem kari rozumíme jak pokrm, tak směs koření, které dále slouží k přípravě pokrmů. Kari, coby koření, je směs, pro kterou jsou nejčastější komponenty kurkuma, pepř, chilli, kardamon, koriandr, zázvor, římský kmín, muškátový oříšek, skořice a další. O tom, v jakém poměru jsou obsaženy jednotlivá koření ve směsi, rozhoduje, z jaké oblasti kari pochází, zda se jedná o thajské kari, indické kari, jávský typ kari nebo třeba o anglickou směs nepálivého kari koření, pro kterou je typická výrazně žlutá barva, způsobená vysokým podílem kurkumy. Indická směs kari obsahuje více kurkumy, zázvoru a chilli. Bývá tedy zbarvená více dožluta a oproti thajskému kari méně ostrá. Thajská směs kari koření má naopak menší podíl kurkumy a je výrazně ostřejší.

Druhy kari a co je to kari pasta

Jednotlivé druhy thajského kari se liší především svou chutí. Zbarvení je potom ovlivněno ingrediencemi, ze kterých se skládá kari pasta, která je hlavní složkou pokrmu. Kari pasta je směs koření, bylinek, chilli papriček, která má pastovitou konzistenci. Thajské kari pasty se dělí na červenou kari pastu, zelenou kari pastu a žlutou kari pastu.

Jak se vyznat v jednotlivých kari pastách

Červená kari pasta patří mezi ty nejpálivější. Má vysoký obsah červených velmi ostrých chilli papriček. Dále obsahuje citronovou trávu, česnek, šalotku, sůl, limetku, galangal (jemnější odrůda zázvoru), kmín a koriandr. Pokud s thajským kari právě začínáte, počkejte s červenou kari pastou na později. Její výrazně ostrá chuť by vás mohla nepříjemně překvapit.

Méně pálivou variantou kari pasty je zelená kari pasta. Ta nemá tak ostrou chuť jako červená kari pasta, díky menšímu podílu chilli papriček. V zelená kari pastě jsou navíc použity čerstvé zelené chilli papričky. Jinak je složením v podstatě totožná jako červená kari pasta.

Nejméně pálivá kari pasta je žlutá kari pasta. Pro tu je typický obsah žlutých chilli papriček. Výrazně v ní také ucítíte kurkumu a římský kmín. Žluté kari tedy díky vysokému obsahu kurkumy a římského kmínu může připomínat kari typické pro indickou kuchyni. Dále obsahuje šalotku, citronovou trávu, sůl, česnek, koriandr, galangal, muškátový květ a skořici. Kari pastu, která se používá k přípravě kari pokrmů, si můžete doma připravit samozřejmě i sami. Proces přípravy kari pasty je však velmi zdlouhavý a náročný na množství koření a ingrediencí. V dnešní době jsou už na trhu kari pasty vysoké kvality, které neobsahují žádné glutamáty, ochucovadla nebo barviva. Díky nim si doma skvělý kari pokrm připravíte klidně během půl hodiny.

Kari pasta bez glutamátů, dochucovadel a barviv

K nejkvalitnějším kari pastám, které jsou na českém trhu, patří kari pasty značky Cock Brand. Kari pasty Cock Brand jsou k dostání ve dvou variantách, a to 400 g nebo 50 g balení. Značka Cock Brand nabízí kromě červené, zelené a žluté kari pasty thajské matsaman a Panang kari pasty. Thajská matsaman kari pasta je po červené kari pastě nejpálivější. Obsahuje 20% červených chilli papriček. Má velmi ostrou chuť a dále obsahuje česnek, šalotku, sůl, citronovou trávu,kmín a koriandr. Thajská Panang kari pasta je vhodná k přípravě spíš jemnějšího kari pokrmu s kokosovým mlékem a arašídy. Obsahuje červené chilli papričky, citronovou trávu, šalotku, česnek, sůl, limetky, kmín, koriand a galangu. U všech druhů kari past platí, že můžete jejich intenzitu a ostrost regulovat jak jejich množstvím, které při přípravě použijete, tak množstvím kokosového mléka, které zjemňuje ostrost pokrmu. Při přípravě kari pokrmů se nepoužívají živočišné tuky, kari pasta se dává na rostlinný tuk dříve než ostatní suroviny a nesmí se připálit. Měla by jen lehce praskat a rozvonět se. V tuto chvíli je ta správná chvíle pro přidání ostatních surovin. Kari recept a ukázku toho, jak je s kari pastou příprava autentického orientálního pokrmu jednoduchá, vám poskytnou řádky  níže.

Kari koření a pozitivní vliv na zdraví

Nejenže jsou pokrmy kari velmi chutné, mají také blahodárný vliv na vaše tělo. Pokud si připravíte pokrm z kari pasty, která obsahuje kurkumu, pak si můžete být jisti, že je velmi dobrým antioxidantem s antimutagenním a protinádorovým působením. V Indii se používá kurkuma i k léčbě chorob zánětlivého charakteru, kožních onemocnění, ran, podrážděné pokožky nebo při žaludečních a střevních potížích. Dále působí jako prevence rakoviny, ulevuje od bolesti a únavy. Kardamon snižuje krevní tlak a tím snižuje šanci na mnoho kardiovaskulárních onemocnění. Koriandr působí zase výrazně antibakteriálně, takže zlepšuje zdraví vašeho trávicího traktu. V přiměřeném množství kari funguje jako prevence proti civilizačním chorobám jako je obezita, rakovina tlustého střeva apod. Dokonce vědci zjistili, že lidé, kteří pravidelně konzumují kari, vykazují lepší paměťové schopnosti. Kari také sehrává roli obrany před ukládáním nebezpečných nánosů proteinu do mozku, který dokáže ničit mozkové buňky. Tím se projevilo jako velmi přínosné pro osoby trpící Alzheimerovou chorobou. Věřím, že pokud jste doteď kari nepropadli, tak nyní už se vám, stejně jako nám, sliny sbíhají. Zkuste svůj první kari recept se námi. A pokud už jste v přípravě kari ve vaší domácnosti zvyklí, nebojte se přiostřit.

Červené kari s krevetami 

Co je třeba:

3/4 hrnku jasmínové rýže (vaření rýže budu věnovat vlastní článek)

3 lžíce červené kari pasty

1 limetka (šťáva a na ozdobu)

1,5 hrnku kokosového mléka

0,5 hrnku hrášku

1 červená paprika

hrnek čerstvých mladých hráškových lusků

0,5 hrnku nasekaného pórku na plátky

stroužek česneku

dvě hrsti koriandru

krevety (množství je na každém, já jsem použila cca 1,5 hrnku)

2 lžíce rybí omáčky

lžíce kokosového oleje

černý sezam

sůl

Jak na to:

Nejprve si připravte krevety. Trochu je osolte a zprudka osmahněte z obou stran do růžova na kokosovém oleji. Potom je sundejte z pánve a pusťte se do přípravy omáčky. Celý postup je dost rychlý, proto doporučuji si nejprve nakrájet do mističek všechny suroviny. Na rozpálenou pánev dejte kokosový olej a kari pastu. Až začne pasta vonět, tak přidejte všechnu zeleninu a osmahněte. Potom zalijte kokosovým mlékem, přidejte rybí omáčku, limetovou šťávu, čerstvý koriandr (trochu si nechte ještě na posypání při podávání) a smíchejte s připravenými krevetami. Podávejte s rýží a černým sezamem.

Dobrou chuť!

Bára

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *