Vločkový bananabread s goji a datlovým sirupem

Ten, kdo čte můj blog častěji tak ví, že bananabread se tu objevuje celkem často. Připravuji ho moc ráda hlavně proto, že je hrozně jednoduchý, rychlý, téměř bez cukru a dá se přizpůsobit tak, jak mi vyhovuje, čti: „podle toho, co mám právě doma“. Tenhle je z jemných ovesných vloček, goji (kustovnice čínské) a datlového sirupu.

Goji neboli kustovnice čínská je v poslední době dost „in“. Není divu, protože je to velmi zdravá plodina. Konzumují se především červené plody. U nás dosažitelné především v sušené formě. Plody obsahují esenciální aminokyseliny, velkou část plodu tvoří bílkoviny, dále železo, zinek, měď, vápník nebo fosfor. Ve zralých plodech najdete až 11 mg železa na 100 g bobulí.

Plody goji jsou výborným antioxidantem. Obsahují beta karoten, zeaxantin, lutein, xantofyl, lykopen a kryptoxantin. Málokdo ví, že jsou plody kustovnice čínské vydatným zdrojem vitaminu C. Obsahují až 500 krát více vitaminu C než pomeranče. Nesmíme zapomenout také na vitamin B, E, esenciální mastné kyseliny, cyperon betain či solvativon. Plody kustovnice jsou účinným prostředkem pro boj s bakteriemi, plísněmi a mají protizánětlivý účinek. Mnoho lidí je užívá ke snížení cholesterolu či léčbě sexuální impotence. Kustovnice čínská má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém.

V bananabreadu navíc goji pěkně změknou a ačkoliv mnoha lidem nechutnají, tak tady těsto příjemně ozvláštní.

P1230816

Co je třeba:

3 banány

2 vejce

2 hrnky celozrnné mouky

2 hrnky ovesných volček EMCO s vlákninou

3 lžíce datlového sirupu

špetka soli

100 g olivového oleje

lžička prášku do pečiva

lžička skořice

100 g goji

Jak na to:

Nejprve si rozmačkejte banány, až z nich bude kaše. Potom je promíchejte s datlovým sirupem, vejci a olivovým olejem. Prosijte si mouku s práškem do pečiva a spojte s vločkami a zbytkem těsta. Nakonec přidejte skořici, špetku soli a goji. Nalijte těsto do formy na chleba vymazaný máslem a vysypaný trochou jemných vloček. Pečte asi 45 minut při 180 stupních. Dejte si ho třeba s lehkým ovocným salátkem z kiwi, blumy a banánu zakápnutým citronovou šťávou.

P1230823

Dobrou chuť!

BaJu

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *