Treska se salátem z neloupané červené čočky

Ryby bychom měli všichni čas od času zařadit do jídelníčku. Když se koukám na ceny kvalitních chlazených ryb chápu, že jsou pro spoustu lidí dost drahé, ale i tak se dají sehnat skvělé bílé ryby plné vitamínu D a dalších živin. Dneska jsem šla kolem svého oblíbeného prodejce ryb, je skvělý, vždycky mi ochotně oznámí, co si mám koupit. Vyhrála treska. Bílé málo tučné maso s jemnou chutí a pevnou strukturou. Skvěle chutná v kombinaci se saláty.

Tento salát z neloupané čočky je jedním z našich nejoblíběnějších i bez ryby, ale právě k té pasuje nejlépe. Neloupaná verze červené čočky není tak rychlá jako loupaná, ale zase je na saláty vhodnější a také výživnější.

Co je třeba:

Na rybu

400 g tresky (filet, bez kostí)

sůl a pepř

citronová šťáva

extra panenský olivový olej

Na salát

150 g neloupané červené čočky

2 mrkve

1 cuketa

10 malých rajčátek

extra panenský olivový olej

citronová šťáva

sůl a pepř

hladkolistá petžel nasekaná na jemno

pažitka nasekaná na jemno

Jak na to:

Nejprve si připravte červenou čočku. Je třeba ji několikrát důkladně propláchnout a 2 hodiny předem namočit. Já jsem dnes měla jenom hodinu na namáčení, tak jsem ji potom vařila o trochu déle. Po dvou hodinách namočení vám postačí cca 10-12 minut vaření. Po uvaření ji nechte vychladit. Nasekejte si velmi na jemno (na malé krychle ideálně – ty se mi samozřejmě taky nepovedly 😉 ) cuketu a oloupané mrkve. Trochu je zprudka osmahněte na troše olivovém oleji, aby ještě trochu křupaly, ale už nebyly zcela syrové. Opět nechte vychladnout. Rybu důkladně omyjte a ujistěte se, že je zcela bez kostí. Rozdělte filet na tři menší části. Každou část osušte kuchyňskými ubrousky a nechte chvilku na lince, aby měla pokojovou teplotu. Mezitím dodělejte salát. Smíchejte čočku, mrkev s cuketou a nakrájená rajčátka. Přidejte asi 5 lžic olivového oleje, bylinky, sůl, pepř a 2 lžíce citronové šťávy. Dejte salát do lednice a nechte ho dobře vychladit. Rozpalte si pánev a zprudka opékejte osolenou a opepřenou rybu z obou stran na troše olivového oleje. Je potřeba dát rybu na pánev vysušenou, jinak se přilepí a roztrhá se. Stačí tresku osmahnout 2-3 minuty z obou stran. Na talíř si dejte trochu salátu, na něj dejte rybu, tu zakapejte ještě trochou extra panenského olivového oleje, citronem a čerstvě mletým pepřem. Večeře jak má být 🙂 .

Dobrou chuť!

Bára a Juli

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *