Tapioka puding s bezovým sirupem, borůvkami a malinami

Tapioka je u nás pořád ješte trochu neznámá. Tapioka je hlíza, které se jinak také říka maniok, yuka nebo kasava. Je bezlepková a nejvíc oblíbená v asijské kuchyni k přípravě dezertů, nudlí, knedlíčků, polévek nebo třeba jídel, které chcete prostě trochu zahustit. Má velmi vysoký obsah škrobu. Z mouky se nejčastěji tvoří malé kuličky (perly) – jinak také sago. Právě ty jsou v tomto bezlepkovém receptu použity. Je to velmi snadný dezert, který není příliš hutný ani sladký a je určitě v kuchyni zajímavým zpestřením. Zkuste! Tapioku u nás lze koupit ve specializovaných asijských nebo orientálních obchodech, v Sapě nebo v některých klasických řetězcích. Dá se připravit vlastně z jakéhokoliv mléka, ovocné šťávy, se semínky, ořechy a různými druhy ovoce. Takhle jsem to zkusila já a můžu jen doporučit.

Co je třeba:

150 g tapiokových kuliček

400 ml kokosového mléka

250 ml vody

100 ml bezového sirupu

2 lžíce chia semínek

borůvky a maliny

Jak na to:

Den předem si namočte tapiokové kuličky do mixu vody a kokosového mléka. Druhý den ráno přidejte do směsi tapioky s vodou a mlékem bezový sirup a chia semínka, dejte do hrnce a přiveďte za stálého míchání k varu. Až začne směs vařit, stáhněte plamen na minimum a nechte pomalu probublávat a míchejte. Vařte asi 15 minut, než puding začne tuhnout. Potom přelijte od skleniček nebo mističek, přidejte ovoce a můžete jíst za studena nebo za tepla (jen dejte pozor, abyste se neopařili – kuličky drží teplo dlouho – mohou být horké i když mléko má již příjemnou teplotu).

Dobrou chuť!

Bára a Juli

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *