Smetanové kuře na paprice jako ve francouzském bistru

Jeden klasický recept, který je opravdu dokonalý, rychlý a jednoduchý. Už jako malá jsem milovala kuře na paprice s rýží. Je to taková klasika z francouzských bister, která se chlubí domácí kuchyní a poctivostí. Jemná omáčka, křupavé kuře a spousta skvělé papriky a smetany. Tím prostě neurazíte nikoho, spíš naopak 🙂 .

Co je třeba:

cca 0,6 kg kuřecího masa – horní nebo dolní stehna s kůží, prsa s kůží

1 bílá cibule

půl hrnku klasické bílé jíšky

lžíce oleje

lžíce másla

2 velké lžíce sladké červené papriky

200 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru

300 ml tučné smetany

200 ml mléka

sůl a pepř

rýže nebo těstoviny k podávání

Jak na to:

Nejprve si připravte kuře. Je celkem fajn, když máte kousek tmavšího a kousek světlejšího masa. Tj.třeba spodní a horní stehno nebo prso i s kůží. Kůže je opravdu důležitá pro chuť omáčky i kuřete. Osolte a opepřete maso. Do rozehřátého hrnce si dejte trochu oleje a lžíci másla. Je vždycky fajn, když začnete olejem a máslem dohromady, protože se potom máslo tolik nepřepaluje. Máslo dodá chuť a olej zajistí, že se udrží na vhodné teplotě. Až máslo přestane pěnit, přidejte do hrnce kousky masa a opekéjte nejprve kůží dolů, kůže se tak krásně zatáhne a pustí trochu skvěle chutnajícího tuku pro správný základ omáčky. Stačí opéct z každé strany cca 4-5 minut. Opečené kousky kuřete si vyndejte ven do kastrůlku a pokračujte přípravou omáčky ze základu a výpeku z kuřat. Nakrájejte si cibuli na malé jemné kousky a osmahněte na másle a tuku z kuřete do zlatova. Potom přidejte sladkou mletou papriku, smíchejte s tukem, zalijte vývarem a naskládejte tam zpátky kuře, přidejte mléko a polovinu smetany. Přiklopte víčkem a nechte vařit asi 40 minut do měkka. Kuře zase vyjměte a dejte vedle. Trochu omáčku zahustěte jíškou, použila jsem klasickou bílou z másla a mouky. Jíšku dobře promíchejte a trochu osolte. Dolijte zbytek smetany, nechte prohřát a rozmixujte ji tyčovým mixérem úplně do jemna. Servírujte s rýží nebo těstovinami.

Dobrou chuť!

Bára a Juli

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *