Slané špaldové sušenky

Rádi doma zobeme slané křupky různých druhů. Ty zdravé (třeba i v biokvalitě) jsou ale dost drahé, tak jsem zabrouzdala v kuchařkách a našla jsem tyhle snadné, rychlé a výborné slané máslové sušenky ze špaldové mouky. Můžete si je připravit s čím chcete…ja jsem zvolila slunečnicové semínko, šafrán a římský kmín. Důkazem, že se povedly bylo to, ze zmizely za jedno odpoledne 🙂 .

P1170989

Co je třeba:

250 g celozrnné špaldové mouky

100 g másla (ideálně v biokvalitě)

2 lžíce olivového oleje

dle chuti soli (já jsem použila jednu čajovou lžičku)

Na posypání:

šafrán

slunečnicová semínka

římský kmín

  • určitě by na posypání šla použít spousta dalších druhů semínek (lněné, sezam, piniové oříšky, různé druhy mletých ořechů) nebo třeba tvrdší sýr (chedar, parmezán…)

P1170983

Jak na to:

Postup je extra jednoduchý. Ze všech ingrediencí vytvořte těsto. Těsto nechte chvíli odpočinout v lednici, aby v něm máslo příliš nezměklo a dobře se válelo. Vyválejte plát o výšce asi půl centrimetru. Potom nakrájejte libovolně velké sušenky a posypejte zvolenou variantou semínek nebo sýra. Pečte v troubě rozehřáté na 160 stupňů asi 25 – 30 minut. Sušenky musí být na pohmat tvrdé, ale neměly by příliš změnit barvu. Po vyndání z trouby je před další manipulací nechte vychladnout, jsou totiž dost křehké, tak aby se nepolámaly.

Dobrou chuť!

Barča a Julča

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *