Podzimní dýňový koláč se semínky

Slané koláče miluji. Na nejrůznější způsoby. Obvykle je taky připravuji na food akce nebo jako obcerstvení na oslavy a party. Tenhle koláč je typicky podzimní, z dýně hokkaidó a máslové dýně. S tučným sýrem, smetanou a praženým dýňovým semínkem. Vypadá opravdu krásně, děti ho milují (opatrně ale s těmi semínky u malých dětí) a chutná skvěle.

Co je třeba:

křehké těsto (jak na něj najdete zde, akorát v tomto případě jsem použila klasickou hladkou mouku)

1/2 dýně hokkaidó

1/2 máslové dýně

180 g tučného sýra (použila jsem goudu)

200 ml smetany na vaření, tučnější

100 ml mléka

2 lžičky pažitky

4 vejce

sůl

pepř

2 lžíce opražených dýňových semínek

Jak na to:

Nejprve si připravte těsto a dejte ho na cca 10 minut propíchané vidličkou péct při 180 stupních do trouby. Nezapomeňte ho zatížit hrachem nebo fazolemi, aby se nepokroutilo. Potom vyšlehejte vejce, osolte, opepřete, přidejte smetanu, mléko a pažitku. Dýně si nakrájejte na cca 1 cm široké kostky a položte je na těsto, posypejte nastrouhaným sýrem, zalijte smetanou s vejci, posypejte semínky a dejte péct do trouby na 180 stupňů cca na 40 minut.

Dobrou chuť a hezký začátek podzimu 🙂

Bára a Juli

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *