Poctivá smetanová koprovka s vejci

Kolikrát mi přijde, že se můžu přetrhnout s vymýšlením receptů, ale klasické české dobroty jsou pryč nejrychleji. A to je případ téhle koprové polévky. Všichni ji doma milujeme. Máme totiž moc rádi kopr, vejce a poctivou tučnou smetanu. A tady je všechno pohromadě 🙂 . Připravuji ji, podle mého, dost klasicky (akorát mouku na jíšku používám pohankovou). Ale i takhle klasický recept se třeba strávníkům a kuchtíkům může hodit.

Co je třeba:

2 lžíce másla

2 bílé cibule

2 lžíce hladké pohankové mouky

400 ml zeleninového vývaru

250 ml tučné smetany na vaření

3 středně velké brambory

sůl

lžíce bílého vinného octa

3 hrsti čerstvého nasekaného kopru (nechte si trochu na ozdobu)

3 vejce (1 na porci)

Jak na to:

Nejprve si dejte vařit brambory. Když jsou uvařené, nakrájejte si je na malé kostičky a dejte vedle. Ve velkém hrnci si rozpusťte máslo a nechte na něm zesklovatět cibuli. Potom přidejte mouku, promíchejte a zalijte vývarem. Přiveďte k varu a přidejte smetanu, ocet a sůl. Prohřejte, vložte brambory na kostky a kopr. Zase pomalu přiveďte k varu a odstavte. Nejlepší je koprová polévka až druhý den, když se proleží, ale i v den vaření chutná skvěle. Někdo dává vajíčka přímo do polévky, když se vaří, buď na kostky nebo je rozklepne do smetany a nechá uvařit tam. Já mám nejraději, když je uvařím vedle a pak krásně rozpůlím a položím do polévky. Takhle krásně žluté a tak akorát uvařené jsou po 6 minutách ve vroucí vodě.

Dobrou chuť!

Bára a Juli

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *