Pečená zelenina s krkovičkou a bylinkami

P1230626

Tak tohle je přesně ten druh jídla, který připravuji ze všeho nejraději. Je velmi rozmanité, každé sousto má trochu jinou chuť, je strašně jednoduché a můžete si ho připravit podle toho, jakou zeleninu máte doma. Když navíc zvolíte zajímavou kombinaci koření, tak  vůbec nepůsobí obyčejně. A přitom je to velmi obyčejné jídlo, díky kterému se budete cítit fit a budete mít dobrý pocit, že i ti nejmenší mají přísun různých druhů zeleniny. Nebo je tu snad někdo, komu děti rády jedí zeleninové saláty ze syrové zeleniny?!? Jestli ano, tak gratuluji, my mezi ně ale nepatříme…a tak to chce tyhle vylepšováky. A taky si myslím, že během té letošní dlooooouhé zimy je zelenina více než na místě. Nevím jak vy, ale my jsme pořád dokola nemocné :/ . Já bych ani to maso mít nemusela – ovšem Juli se na něj těšila dost 🙂 .

P1230634

P1230633

Co je třeba:

3 plátky krkovice bez kosti

2 mrkve

1 červená řepa

1 petržel (kořen)

1/2 celeru (bulva)

2 červené cibule

4 brambory

1 červená paprika

celá kukuřice (uvařená do měkka)

olivový olej

sušený zázvor (půl lžičky)

kurkuma (půl lžičky)

drcený římský kmín (půl lžičky)

sladká paprika (půl lžičky)

špetka sušeného koriandru

špetka sušené máty

lžička sušené citronové kůry

sůl a pepř

šťáva z půlky citronu

petržel kudrnka

P1230638

Jak na to:

Nejprve ze všeho si očistěte všechnu zeleninu. Cibuli nakrájejte na měsíčky, kořenovou zeleninu na tenké plátky (používám robot, abych se neukrájela k smrti 😉 ), brambory nakrájejte na měsíčky, papriku na tenké plátky a kukuřici na menší válečky, aby se lépe jedla. Krkovičku si jen nasolte z obou stran. Brambory dejte na pět minut povařit, aby trochu změkly, na pánvi si osmahněte na olivovém oleji cibulku a než zesklovatí, tak smíchejte olivový olej s kořením a citronovou šťávou a všechnu zeleninu s marinádou dobře promíchejte. Trochu marinády si nechte vedle na brambory a krkovičku. Potom přidejte do pánve s cibulkou všechnu marinovanou zeleninu a deset minut opékejte, aby trochu změkla a rozvoněla se. Dejte na plech do trouby (i s brambory pokapanými marinádou) předehřáté na 180 stupňů a pečte asi půl hodinky. Pánev si vytřete, dobře rozehřejte a osmahněte zprudka krkovičky z obou stran ais 2-3 minutky. Když jsou na povrchu pěkně zlato-hnědé, dejte je na zeleninu do trouby, pokapejte zbytkem marinády a pečte ještě asi 20 – 25 minut. A je to! Jídlo opravdu pro všechny.

Dobrou chuť!

BaJu

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *