Pad Thai s nori řasou a krevetami

Když jsem absolvovala kurz thajské kuchyně, nejvíce mě překvapilo, jak jednoduchá na přípravu je. Jídla vypadají velmi složitě a navíc chutnají skvěle – to v nás (nebo aspoň ve mně) vždycky vzbudí pocit, že to bychom nikdy nezvládli. Ale opak je pravdou. Thajská jídla jsou opravdu jednoduchá na přípravu. Faktem je, že suroviny, které potřebujete, nejsou asi součástí každé české kuchyně. Když je ale jednou pořídíte, vydrží doma opravdu dlouho a thajská jídla díky nim dostanou zcela jiný rozměr. Na Pad Thai (neboli thajské rýžové nudle) neexistuje jednotný recept. Všechny suroviny jsou snadno k dostání ve specializovaných obchodech s thajskými nebo orientálními surovinami, v Sapě nebo v některých běžných řetězcích (supermarketech). Každý je dělá trochu jinak, ty moje dnešní jsou s krevetami, sezamem, řasou nori a trochou zeleniny. Zkuste je a třeba zachutnají práce tak, jako mně.

Co je třeba:

250 g sušených rýžových nudlí

3 hrsti sušené nori řasy

3 lžíce rybí omáčky

1 lžíce Kikkoman (podle mě nejlepší sojová omáčka)

2 lžíce tamarindové pasty

2 lžíce kokosového cukru

3 lžíce kokosového oleje

300 g krevet

2 šalotky

1 pórek

půl hrnku čerstvého koriandru

2 stroužky česneku

200 g mungo výhonků

černý a bílý sezam

limetka

drcené chilli

cherry rajčátka (typicky se tam nedávají, ale mně to s nimi chutná)

Jak na to:

Nejprve si namočte rýžové nudle do vlažné vody a nechte je ležet asi 45 minut až hodinku – měly by být měkké, ale pevně držet, na zkus ještě trochu tvrdší. Mezitím si v misce smíchejte Kikkoman, tamarindovou pastu, rybí omáčku, lžíci vody a kokosový cukr. Směs by neměla být příliš sladká, kyselá ani slaná (taková příjemná chuť, pokud Vám něco v chuti nesedí, chvíli si se směsí pohrajte, aby byla přesně podle Vaší chuti). Namočte si do studené vody i nori řasy. Ty by měly být měkké za pár minut. Jakmile změknou, slijte je, vymačkejte z nich veškerou vodu a nasekejte je na menší kousky. Řasa by měla být vlahá a mezi zuby pěkně křupnout.

A teď následuje práce s wokem. V thajské kuchyni je na místě si všechny suroviny nakrájet a připravit předem a mít je po ruce. Práce s wok pánví je opravdu rychlá – obvykle se suroviny v ní opékaní maximálně 2 – 3 minuty. V našem případě to znamená. Mít připravené krevety, česnek a šalotku nakrájené na tenké plátky, stejně tak pórek, rozpůlená rajčata…a všechno to mít v dosahu woku 🙂 . Věřte mi, pak je to vážně rychlovka. A to nejen u tohoto receptu – v podstatě u naprosté většiny asijských pokrmů připravovaných ve woku.

Připravte si wok pánev a kokosový olej. Nejprve si pánev zahřejte na co nejvyšší teplotu, přidejte olej a také krevety. Zprudka je osmahněte, stačí dvě minutky. Po dvou minutách je přendejte do jiné nadobky a zbytek oleje znovu zahřejte na velmi vysokou teplotu. Přidejte na kolečka nakrájený česnek, šalotku a pórek. Opět zprudka smažte, stačí cca 20 – 30 vteřin. Přidejte nudle a zalijte směsí omáček, přidejte chilli, rozpůlená cherry rajčátka. Když budou nudle smíchané se zeleninou i kořenící směsí, přidejte krevety a nori, prohřejte a můžete podávat.

Podle mě je nejlepší si na talíř dát nudle, posypat čerstvým koriandrem, zakapat limetou, sypnout sezam a mungo výhonky a je to! Ještě na nich chutnsjí skvěle arašídy (kupte si neloupané, osmahněte je na pánvi i se slupkou, potom je sloupněte a nasekejte) nebo smažená cibulka.

Nechte si chutnat!

Bára a Juli

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *