Mrkvové placičky z pohankové lámanky

Na placičky různých druhů už jsme s Juli skoro specialistky 🙂 . Děláme si je dost často nejen proto, že nám moc chutnají, ale taky proto, že se nám dobře nosí po kapsách na výlety. Tyhle jsou z pohankové lámanky. Lámanka je jemnější než klasické kroupy, takže je vhodná na přípravu pohankových kaší, placiček nebo karbanátků. Ve formě placiček se dá lámanka namíchat s různými druhy zeleniny – květák, patizon, cuketa, brokolice, hrášek, nebo klidně můžete přidat i sýr. Jsou jednoduché…s mrkví, bylinkami a semínky. Mohou působit trošku vysušeně, proto jsme si k nim s Juli připravily voňavé medové zelí s vánočním kořením. A když ještě přihodíte kousek krůtího stehna, tak máte super rodinný víkendový oběd 🙂 .

p1230036

Co je třeba:

150 g uvařené pohankové lámanky (je hotová během 15 minut)

200 g jemně nastrouhané mrkve

1 jemně nakrájená cibule

2 vejce

stroužek česneku

majoránka

2 lžíce lněných semínek (nabobtnaných v teplé vodě alespoň půl hodiny)

2 lžíce chia semínek (nabobtnaných v teplé vodě alespoň půl hodiny)

drcený kmín

sůl a pepř

lžíce másla

trocha oleje (používám olivový, ale můžete třeba i řepkový nebo jiný) na potření placiček

kukuřičná mouka na zahuštění

Jak na to:

Na troše másla si osmahněte cibulku a až zesklovatí, poduste nastrouhanou mrkev do měkka. Nechte vychladnout a potom přidejte uvařenou lámanku, semínka, majoránku, osolte, opepřete, přidejte utřený stroužek česneku, drcený kmín. Když bude hmota příliš tekutá (měly by jít dobře vytvarovat placičky a držet pospolu), přidejte trochu kukuřičné mouky. Vytvarujte placky a každou rukama potřete trochou oleje. Dejte je péct do trouby rozehřáté na 175 stupňů asi na 25 minut, až budou pekné dozlatova. Přidejte si k nim zelí a masíčko a je to!

p1230037

Dobrou chuť

BaJu

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *