Mango chutney s fíky a chilli

Moje oblíbené chutney, které se hodí k masu, do salátů nebo křupavé houstičce. Chutná úžasně!

p1230459

Co je třeba:

4 zralá manga

8 čerstvých fíků (pokud nemáte k dispozici čerstvé, tak použijte dobré sušené)

300ml zeleninového vývaru

200 ml bílého vinného octa

100 ml bílého vína

sůl a pepř

lžička skořice

lžička kardamonu

červené chilli

400 g tmavého třtinového cukru

lžička koriandru

lžička římského kmínu

čtyři plátky zázvoru

lžíce olivového oleje

2 stroužky česneku

p1230467

Jak na to:

Nejprve si olivovém oleji lehce osmahnu koření, které se tím nádherně rozvoní (kardamon, skořice, chilli, římský kmín, zázvor). Až začne maličko prskat a hodně vonět, tak přidám česnek na půlky – můžete ho, chcete-li nastrouhat nebo namačkat, ale na mě je potom příliš aromatický. Až se rozvoní i česnek, tak přidám na kostky nakrájená manga, na čtvrtky nakrájené fíky, zaliji vývarem, vínem, vinným octem, přidám cukr, koriandr, osolím a opepřím, přikryji poklicí a nechám lehce probublávat za občasného míchání asi 2 hodinky. Potom odendám poklici a nechám stále probublávat na mírném ohni, až má směs lakovou marmeládovou konzistenci, lehce se lepí na dno a cukr zkaramelizuje. Sundám z plotny a ještě za tepla dám do zavařovacích sklenic. Vydrží v lednici i několik týdnů 🙂 .

Dobrou chuť a hezké dny!

BaJu

 

1 thought on “Mango chutney s fíky a chilli”

  1. Pingback: Tarhoňový salát s vejci, baby špenátem a mango chutney – S Julinkou v kuchyni

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *