Kurkumový krém s fazolkami, cizrnou a dušenou šunkou

Tahle zima už mi připadá opravdu nekonečná. Miluju zimu, ale tu na horách, ve městě to nestojí za moc. Dneska jsme dopoledne vyšly ven a zase padal sníh, tak jsme se doma alespoň zahřály a utěšily tímto indickým krémem z kurkumy.

Kurkumě se jinak říká také indický šafrán. Nejvíce známá je jako součástí mixu koření kari a také jako barvivo do potravin, je ale sama o sobě moc přínosná. Má protizánětlivé účinky, je antioxidantem, stimuluje a podporuje některé mozkové funkce a její výtažky se v alternativní medicíně používají jako lék nebo prevence proti rakovinovému bujení.

Polévka voní po indickém kmínu a díky fazolkám a cizrně je také příjemně plnivá. Já jsem si jí ještě zasypala trochou chilli, aby hřála ještě o trochu víc…

P1230790

Co je třeba:

lžička římského kmínu

lžíce mleté kurkumy

150 g na kostky nakrájené dušené šunky

2 střední brambory

lžíce kokosového oleje

150 g fazolí adzuki (uvařených)

150 g cizrny (uvařené)

1 žlutá cibule

lžíce citronové šťávy

lžíce třtinového cukru

litr horké vody

Jak na to:

Nejprve si v kastrole rozehřejte kokosový olej a na něm osmahněte římský kmín, až se rozvoní a bude trochu praskat. Potom přidejte kurkumu, opět ji nechte trochu opéct a zasypejte nakrájenou cibulí. Až cibule zesklovatí, tak vložte do hrnce nakrájené brambory, fazole a cizrnu, zalijte vodou a vařte společně asi 20 minut. Potom dejte do mixéru a mixujte do hladka. Hladkou polévku zase zahřejte, osolte, přidejte třtinový cukr, citronovou šťávu, dušenou šunku, promíchejte a je hotovo 🙂 . Můžete si ji ještě třeba jako já zasypat chilli, sušenými květy a trochou špaldových krekrů 😉 .

Dobrou chuť!

BaJu

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *