Krémová koprová omáčka jako od babičky

Koprovka je prostě česká klasika a my jsme doma všichni milovníci jak kopru, tak smetanových omáček. Bohužel snaha o inovace si vybrala svou daň a mnohokrát koprová omáčka v restauracích už není co bývala. My si ji ale doma děláme pořád poctivě, podle klasického receptu, přesně tak, jak ji dělala už moje prababi. Krémová, nadýchaná, z tučné smetany s čerstvým koprem, novými brambory a domácími vejci.

Co je třeba (cca na 6 porcí):

30 g másla

30 g hladké mouky

750 ml zeleninového vývaru

sůl

lžíce kvasného octa

300 ml smetany (tučné, 33%)

2 lžičky třtinového cukru

3 hrsti nasekaného čerstvého kopru

brambory a 6 vařených vajec

Jak na to:

Nejprve si rozpusťte máslo a přidejte do něj mouku. Stále míchejte, až se vytvoří světlá jíška. Nesmí být tmavá, ale hezky světlá, jakmile se mouka přichytne, je to pak cítit v celé omáčce. Zalijte vývarem, stále míchejte (nebo jako já šlehejte metličkou). Přiveďte omáčku k varu, potom stáhněte plamen a našlehejte ručním mixérem. Už předtím by měla být omáčka bez hrudek, ale ohle mixování ji ohromně odlehčí a navzdušní. Potom přilijte smetanu a zase šlehejte metličkou nebo intenzivně míchejte. Potom je čas na dochucování. Osolte, přidejte lžíci octa a dvě lžičky cukru. Míchejte, ochutnávejte a dochucujte.Nakonec přidejte kopr, už nevařte, promíchejte a nechte chvíli stát. A skvělá omáčka je na světě. 🙂

Jinak já ji mám nejraději s vejcem a vařeným bramborem, ale samozřejmě je výborná i s vařeným hovězím (v tom případě je lepší dát do omáčky hovězí vývar) a knedlíkem. To je taková víc „hardcore“ verze 😉 .

Při servírování ještě posypu trochou čertvého kopru, ale to už je na vás.

Dobrou chuť!

Bára a Juli

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *