Jarní krém z chřestu a hrášku s meduňkou

Zelená je prostě barva jara a pro mě je to navíc nejhezčí a nejčerstvější barva v kuchyni. Chřestová sezóna je v plném prudu, tak si nezapome%nte připravit nějakou tu chřestovou delikatesku. Hráškovo-chřestový krém je jemný a smetanový, muškátový oříšek ho pěkně ovoní a sezam zase ozvláštní. Když si k němu navíc přidáte křupavé krutony zapečené parmezánem, příjemně zasytí.

Co je třeba:

litr zeleninového vývaru

2 lžíce olivového oleje

lžíce másla

1,5 hrnku mraženého hrášku

hrnek oloupaného nakrájeného zeleného chřestu

2 velké brambory

250 g smetany na vaření

krutony

zakysaná smetana

bíly a černý sezam

lístky meduňky

muškátový oříšek

Jak na to:

Nejprve ze všeho si připravte klasický zeleninový vývar z mrkve, celeru, petžele, cibule, nového koření, pepře a bobkového listu. Pokud na přípravu vývaru nemáte čas, lze do polévky použít i vodu, chuť polévky bude i tak velmi příjemná, ale s vývarem prostě chutná lépe. Dnes se dá už koupit i skvělý vývar ve sklenici a to bez glutamátů a soli. V žádném případě neničte skvělou chuť hrášku a chřestu bujonem. Je to škoda a také zbytečnost. Pokračujte tím, že si na troše másla a olivového oleje osmahnete hrášek, potom zalijte vývarem, přidejte na malé kostky nakrájené brambory, hrnek chřestu, zakryjte pokličkou a nechte spolu povařit asi 15 minut. Když jsou brambory měkké, začněte s prvním mixováním nahrubo. Dvě minutky mixujte a potom dochucujte solí, pepřem, citronem a muškátovým oříškem. Znovu mixujte, až bude polévka jemná. Mám ráda, když v polévce zůstávají malé kousky a není tak chuť zcela monotónní. Pokud jste ale zastánci zcela jemných krémových polévek, potom polévku přepasírujte přes cedník, abyste se zbavili všech malých kousíčků a potom znovu mixujte, popř. šlehejte. Když je polévka namixovaná podle Vašich představ, můžete servírovat s lžící kysané smetany, trochou světlých parmezánových krutonů, bílým a černým sezamem a lístky meduňky. Krutony připravíte snadno tak, že si dáte bílý chléb nebo rohlík na plátky do trouby předehřáté na 100 stupňů na horkovzduch, necháte ztvrdnout a posypete trochou parmezánu.

Dobrou chuť!

Bára a Juli

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *