Tipy na 3 skvělé party tortillas

P1230886-001

Poslední dobou se mi celkem hromadí požadavky na party občerstvení. Moc mě nebaví dělat pořád dokola slané záviny, šneky a chlebíčky (i když třeba ty s indickou pomazánkou z červené čočky jsou fakt super a rozhodně nejsou nudné). Zkusila jsem na jednu oslavu připravit tři druhy různorodých plněných tortillek, ze kterých jsem jednoduše pomocí provázku udělala roztomilá psaníčka a myslím, že je to bezva tip i pro vaši party. Nejvíc se mi na nich líbí to, že máte v podstatě plnohodnotné jídlo zabalené tak, abyste s ním mohli stát na baru a popíjet svůj drink. Aneb jídlo na party nemusí být jen chipsy a oříšky 😉 . Mrkněte a zkuste některou z nich připravit třeba na víkendovou rodinnou oslavu a uvidíte, že s nimi zaznamenáte úspěch 🙂 .

Indická tortilla s rýží, červenou čočkou a kurkumou

P1230888

Kdo sleduje můj blog, tak si možná všiml, že ráda přidávám do jídla trochu té indické chuti. A to platí i o této tortille, která je plná výborné indické rýže. Kousek níž Vám ukážu, jak na ni. Základem je bezva koření, jako je celý muškátový květ, hřebíček, celý kardamon, bobkový list, kurkuma, římský kmín a šafrán. Kromě rýže v ní najdete třeba rozinky nebo červenou čočku. S chutí do ní!

P1230889

Nejprve si připravte rýži. Většina indických receptů pracuje s rýží basmati. Je to taková královna mezi rýžemi a i chuťově mi sedne nejvíc. Rýži si dobře propláchněte a to až do té doby, než z ní poteče téměř čirá voda. Do hrnce si dejte kokosový olej a osmahněte na něm muškátový květ, římský kmín, celý kardamon a bobkový list. Až začne koření pěkně vonět (ale nesmí se připálit), přidejte hrnek rýže, sůl a lžičku kurkumy. Trochu společně osmahněte a promíchejte a zalijte horkou vodou. Vody by mělo být tolik, aby pokryla každé zrnko rýže, ale nepřesahovala příliš hranici rýže v hrnci. Přikryjte a vařte cca 20 minut, až se vypaří veškerá voda a zůstane jen lehce lepivá rýže. Ještě do teplé rýže vmíchejte dvě hrsti rozinek a lžičku šafránu. Uvařte si loupanou červenou čočku, cca stejné množství jako bylo rýže, tj.v syrovém stavu asi hrnek a smíchejte s voňavou rýžovou směsí. Při plnění tortill ještě posypu trochou bílého nebo černého sezamu. Hezky křupe a skvěle chutná. Tortilly potom plním tak, že si dám na střed „pruh“ směsi, otočím spodní okraj a přes něj ještě zprava a zleva. Převážu provázkem a je to! Vypadají a chutnají úžasně 😉 .

Tortilla s celozrnným kuskusem, sušenými rajčaty a trhaným citronovým krůtím

P1230903-001

Obecně mi hodně chutná kombinace masa a citrusů – nejvíce asi citrónu nebo limetky. Přijde mi, že je jídlo celé tak trochu lehčí a přitom chuť citrusu nepřebije chuť masa….takže za mě krůtí a citron je ideální kombinace. Když si k ní přihodíte ještě trochu celozrnného kuskusu, sušených rajčat, fajn bylinek a celé zabalíte do tortilly, tak už je to výborná pecka na party, rodinnou oslavu nebo večer k filmu se skleničkou vínka 😉 . Na tuhle tortillu budete potřebovat 200 g celozrnného kuskusu (měřeno v syrovém stavu – po uvaření je ho o dost víc, aby to někoho nevyděsilo 😉 ), jedno krůtí prso, šťávu z 1 citronu, 100 g sušených rajčat nakrájených velmi na drobno, 1 stroužek česneku, olivový olej, medvědí česnek, hladkolistou petržel, sůl a pepř. Postup je velmi jednoduchý. Nejprve si připravte kuskus a maso. Krůtí maso ponořte do vody tak, aby žádný kousek nečouhal. Do vody přidejte trochu soli, trochu pepře, citronovou šťávu, občas přidám i nové koření a bobkový list. Nechte vařit, až půjde maso v podstatě krájet lžičkou. Do uvařeného kuskusu nastrouhejte stroužek česneku, nasekejte bylinky, přidejte cca 2 lžíce olivového oleje, osolte a opepřete a nakonec zamíchejte se sušenými rajčaty (volitelně jde přidat chilli). Jemné maso vyjměte z hrnce (vývar si nechte – bude se hodit, ačkoliv je dost kyselý – třeba na přípravu nějaké lehké omáčky k masu) a natrhejte ho na menší kousky (velikost je skoro jedno 😉 ). Potom na každou tortillu dejte kuskusovou směs a na ni maso. Zabalte stejným způsobem jako indickou tortillu, která je popsaná v odstavci výše.

P1230904

P1230906

Tortilla s koprovým créme-fraiche a uzeným lososem

P1230892

P1230884

Tohle plnění je taková klasika. Ale jak se říká, v jednoduchosti je síla a tady to platí dvojnásob. Pokud máte rádi lososa a kopr (což jak jsem za poslední dobu zjistila není pro každého až tak samozřejmé jako pro mě 🙂 ), tak touhle výbornou fajnovkou, která je jako šitá na míru bílému vínu, nepohrdnete. Připravuji ji tak, že smíchám kelímek créme-fraiche s lžící limetkové šťávy a lžičkou kopru. Potom mažu na tortilly a přidávám kousky uzeného lososa. Lososem opravdu moc nešetřím, aby nezanikl…to by byla velká škoda. Koho děsí sousloví créme-fraiche, tak si s ním nelamte hlavu. Jedná se v podstatě o francouzskou variantu naší zakysané smetany. Je v ní víc tuku, takže má lepší chuť a je dostupná v běžných řetězcích. Pokud se ale tohoto úžasného francouzského krému, který je plný chuti, bojíte. Sáhněte ve své oblíbeném obchodě třeba po té „naší zakysance“ a určitě si pochutnáte i tak.

P1230893

P1230891

P1230900

Přeji krásný večer a kdo vyzkouší, ať dá vědět, jak (ne)chutnalo 😉 .

Bára a Juli

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *