Hovězí flank steak s pečenou zeleninou aneb „Vařím s Mikrofarmou“

Hovězí flank steak je příjemná varianta hovězího steaku, která Vás přijde zhruba na polovinu peněz než třeba filet mignon (steak z pravé svíčkové) a i o trochu levněji než třeba T-bone steak (maso ze zad s kostí do tvaru písmene T). Za sebe můžu říct, že ze steaků mi flank chutná asi nejvíc. Maso je z pupku (nebo boku – pupku, viz.obrázek).

Je jemně prorostlý tukem a připadá mi díky tomu takový chutnější než steak z pravé svíčkové (tuk je chuť). Při jeho přípravě si ale musíte dát dobrý pozor na propečení – díky struktuře je naprosto nevhodný pro přípravu well-done. Propečený flank steak je prakticky nepoživatelný, to zn.nejde rozkousat. Chutná skvěle připravený rare , medium rare nebo max medium. Při podávání si ho vždycky nakrájím na tenké plátky – hezky vypadají a dobře se jí 🙂 . Navíc, když si k němu dáte péct trochu brambor, batátů, mrkve a další zeleniny, tak se už ani nemusíte zabývat omáčkou…pokapejte ho olivovým olejem a můžete se do toho pustit.

Co je třeba na cca 2 porce:

Na přípravu masa:

400 g hovězího pupku (na flank steak)

sůl a pepř

tuk na pečení

Na přípravu přílohy:

1 batát

4 střední brambory

2 mrkve

1 žlutou papriku

1 červená cibule

olivový olej

sůl a pepř

citronová šťáva

Jak na to:

Vyndejte si maso z lednice (máte-li ho tam) a nechte ho v pokojové teplotě. Nejprve si připravte zeleninu. Očistěte a nakrájejte na libovolné kousky. Největší z papriky a cibule, nejmenší potom z batátu (ten se peče nejdéle). V míse je pokapejte olivovým oleje, osolte, opepřete, zakápněte citronem a dejte péct do trouby na pečící papír při 200 stupních asi na 45 minut. Během posledních 5 minut pečení začněte připravovat steak.

Při přípravě steaku je důležité, aby pánev byla velmi rozpálená a maso se dělalo zprudka. Proto si dejte na plotýnku nejprve suchou pánev. Když sez ní začne kouřit, dejte na ni lžíci oleje a potom maso. Opékejte z obou stran cca 3-4 minut. Maso se zatáhne, bude mít hnědou kůrku ale uvnitř zůstane krásně šťavnaté.

Potom už jen stačí si dát na talířek trochu skvělé zeleniny, plátky šťavnatého masa, zakápnout olejem a paráda může začít. Můžete si k jídlu přidat třeba i trochu domácí tatarské omáčky 😉 .

Hezký prodloužený víkend!

Bára

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *