Exotické grill tapas / APERITIVO MOMENT

Tak nakonec i já jsem se letos zapojila do soutěže o nějaký kačky a Aperol na celé léto. Soutěž pro foodblogery se jmenuje APERITIVO MOMENT a je to soutěž v rámci FOOD BLOG ROKU 2016. Popravdě se mi do toho původně moc nechtělo, protože při přečtení zadání: “ Představte si, že jste otevřeli svoje vlastní bistro. Potřebujete vymyslet malé jídlo k drinku, na které k Vám budou chodit po práci hosté z celého okolí“ mě napadaly samé „futuristické“ výtvory. A na ty já do bistra nechodím moc ráda. Nejvíc se raduji z jednoduchých jídel, při kterých nevadí, když trochu nadrobíte na stůl a jsou přes svou jednoduchost jednoduchá.

Nakonec se pořadatelé rozhodli deadline soutěže posunout a tak jsem si řekla, že zkusím svoje nejoblíbenější jídla z grilu. Tohle je to, co bych si každý den po práci (nebo klidně i bez ní) na večeři já…navíc s nealko CRODINO drinkem s grepem, citronem a limetkou je to fakt pecka. Takové to zobání, které je zdravé a zasytí k drinku tak akorát.

Mrkněte na recept na trhací hovězí z grilu s mango salsou, salsou z grilovaného ananasu, na salát z grilovaných paprik, ostrý guacamole a moje milované quesadillas plněné batáty, chilli a spoustou skvělého sýra. Je to fakt pecka a navíc počasí už pomalu nahrává na gól grilovací sezóně.

Trhací hovězí z grilu

Co je třeba:

1 kg hovězího masa

směs koření – 2 lžíce tmavého cukru, lžíce mořské soli, lžíce mletého pepře, lžíce mletého římského kmínu, lžíce mletého koriandru, lžíce granulované sušené cibule, lžíce granulovaného sušeného česneku, trocha chilli, trocha drcených chilli papriček

cibule

rostlinný olej

lžíce másla

100 ml jablečného octa

70 ml jablečné šťávy

Na potírání:

250 ml jablečné šťávy

75 ml ananasové šťávy

70 ml jablečného octa

Jak na to:

Maso dejte do tepla, aby získalo pokojovou teplotu a marinujte pomocí brutáního mixu, cibule, oleje, jablečného octa, jablečné šťávy a másla. Nechte alespoň hodinku odstát. Rozehřejte si grill a opečte maso ze všech stran tak, aby se zatáhlo. Gril přikryjte a nechte maso grilovat cca 5 hodin, jednou za 20 minut odklopte a potírejte směsí na potírání. Maso potom sejměte z žáru, potřete ho zbylo marinádou a zabalte do silného alobalu. Dejte znovu na horký gril a nechte ho tam alespoň další tři hodinky. Potom sejměte z grilu, nechte chvíli odpočinout, roztrhejte vidličkou na drobno a smíchejte se šťávou.

Mango salsa

Co je třeba:

1 zralé mango (oloupané, nakrájené na drobno)

1/2 cibule (nakrájené na jemno)

1/2 okurky na kostičky

čerstvý koriandr

1 limeta

sůl

Jak na to:

Mango, cibuli a okurku nakrájejte na jemno. Čím podobnější si budou malé kousky, tím bude vypadat lépe. Potom pokapejte limetouvou šťávou, osolte a přidejte čerstvý koriandr. Dejte do lednice a nechte spolu trochu proležet.

Salsa z grilovaného ananasu

Co je třeba:

1 středně velký ananas (oloupaný, nakrájený na tenké plátky)

250 g zralých cherry rajčátek

1 čerstvá chilli paprička

1 svazek čerstvého koriandru

1 limeta

sůl

Jak na to:

Očištěný ananas nakrájený na plátky ogrilujte z obou stran, až bude pěkně opečený. Potom ho nechte vychladnout a nakrájejte na malé kostičky, přidejte nakrájená rajčátka, chilli papričku, zakapejte šťávu z jedné limety, osolte a nakonec přidejte čerstvý koriandr.

Salát z grilovaných paprik

Co je třeba:

3 papriky (preferuji červené a žluté, ale můžete požít jakékoliv, které máte rádi, nebo je máte třeba na zahrádce 🙂 )

šťáva z 1 citronu

citronová kůra (ideálně z biocitronu)

olivový olej

sůl

pepř

čerstvé bylinky podle chuti (já měla doma zrovna pažitku a mátu – mimochodem kombinace paprik, citronu a máty je fakt super)

Jak na to:

Celé papriky omyjte a potřete olivovým olejem. Neoddělávejte ani stonky a dejte je takto grilovat v alobalu. Nemusíte je obracet ani extra hlídat. Až slupka paprik bude lehce hnědá a jakoby „zdrclá“, sundejte papriky z grilu– mělo by to být asi po půl hodině. Dejte je do uzavíratelné nádoby nebo pevnějšího igelitového pytlíku a nechte je tam trochu vychladnout, aby ruce při dalším postupu nepálily. Papriky v některých záhybech prasknou a pustí šťávu, neděste se, to je v pořádku. Po chvíli už se na papriky bude dát sahat rukou. Každou z nich je třeba vypeckovat a odstranit stonek a slupku. Slupka by měla jít sundat jednoduše rukou, pokud by v nějakých místech držela pevněji, použijte ostřejší nůž a oškrábejte ji. Potom papriky nakrájejte na tenké plátky, přidejte citronovou šťávu, bylinky, osolte, opepřete a nakonec přidejte konopné semínko a kůru z biocitronu. Dejte salát dobře vychladit do lednice.

Ostrý guacamole

Co je třeba:

1 ks avokáda

citron

1 ks rajče

půl střední červené cibule

čerstvá máta

chilli papričky

Jak na to:

Avokádo vydlabeme a rozmělníme vidličkou. Přidáme sůl, pepř, červenou jemně nakrájenou cibuli, chilli, kousky čerstvé máty a citronovou šťávu. Vše promícháme i s nasekanou chilli papričkou.
Poznámka: Do guacamole patří jistě ještě česnek, já ho syrový nerada v kuchyni používám, nedělá mi dobře, ale milovníci česneku nechť si ho tam nastrouhají dle libosti 🙂 .

A jak to všechno „správně“ (nebo spíš podle mě fakt nejlíp) jíst? Připravte si na grilu tortilla placky, nechte je opéct z obou stran tak, aby hezky křupaly a dělaly tak „jedlý tácek“. Na ulomený kousek tortilly si dejte trochu mango salsy, trochu ananasové salsy, lžičku salátu z pečených paprik, guacamole a nakonec skvělé hovězí. Trochu to při křupání padá, ale v tom je právě to kouzlo 😉 .

Batátové quesadillas

Co je třeba:

2 velké batáty (uvařené do měkka)

1 červená paprika

1 cibule nakrájená na jemno

2 stroužky česneku

1 chilli paprička

olivový olej

čerstvý koriandr

150 g feta sýru

sůl

pšeničné tortilly (cca 12 středně velkých)

200 g čedaru

k podávání se hodí bílý jogurt nebo zakysaná smetana

Jak na to:

Nejprve si uvařte nebo upečte batáty do měkka, nechte je vychladnout a oloupejte. V pánvi si na troše oleje osmahněte cibuli, česnek, ne jemno nakrájenou papriku a chilli papričku. Nechte směs vychladnout, přidejte rozmačkané batáty, osolte, opepřete, přidejte čedar i fetu a čerstvý koriandr. Dejte do každé tortilly trochu směsi a přiklopte druhou. Potom nechte opékat na grilu z obou stran. Při podávání si je máčejte do jogurtu nebo zakysané smetany. Mňam ja blázen!

Crodino nealko drink

Co je třeba na 2 drinky:

250 ml CRODINO

lžíce grepfruitové šťávy

lžíce citronové šťávy

lžíce limetové šťávy

pár kousků citrusů

4 snítky estragonu

Jak na to:

Crodino smíchejte s citrusovými šťávami. Do sklenice vložte estragon, kousky limety, citronu a grepu, zalijte vychlazeným drinkem a už si jen užívejte pohodu 🙂 .

Myslím, že kdybyste si takovou večeři třeba dneska připravili, tak je večer hned o něco veselejší 🙂 .

Hezké jaro, přátelé!

Bára

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *