Dýňová polévka na žlutém kari s kokosovým mlékem

Další verze mojí oblíbené dýňovky. Tentokrát jde o takovou veganskou verzi se žlutým kari a kokosovým mlékem. Žluté kari je asi jediný druh, který se nebojím podat i Julince. Je to takový britsko-indický druh kari, kde je malé množství chilli (já jsem na pálivé citlivá v malém množství o prostě jen ovoní) a hodně kurkumy, římský kmín a další spíš indické chutě a vůně. Polévku jsem chystala z půlky hokkaidó dýně a půlky máslové dýně.  Dýně už zase frčí…a my je prostě milujeme.

Co je třeba:

půlka dýně hokkaidó

půlka máslové dýně

dvě lžíce kokosového oleje

lžíce žluté kari pasty

1 bílá cibule

1/2 pórku

1,2 l zeleninového vývaru

lžička kurkumy

půl lžičky mletého koriandru

půl lžičky mletého zázvoru

špetka mletého římského kmínu

200 ml kokosového mléka

Jak na to:

Nejprve si v hrnci na kokosovém oleji osmahněte kari pastu tak, aby se rozvoněla, začala praskat. Potom k ní přidejte nakrájenou cibuli a dvě minutky restujte. Potom přijde na řadu dýně. nakrájejte obě na kostky a opět opékejte v rozehřátém hrnci. Já je nechám klidně opékat déle, aby pustily trochu vůně, chuti a cukru. Opékání dýně zabere asi 5-7 minut Během toho přidejte i pórek na kolečka. Teď je na řadě vývar. Použila jsem připravený zeleninový vývar, zahřejte ho a přilejte. Zavřete pokličkou a nechte vařit cca 15-20 minu, než bude dýně zcela měkká. Potom přidejte koření, dle potřeby ještě můžete přisolit. Ale raději se solením počkejte až po mixování. Ručním mixérem mixujte do hladka, potom případně pšisolte nebo přikyselte trochou citronu. Přidejte kokosové mléko, promíchejte, odstavte a je hotovo 🙂 . Při podávání ještě zakápnu kokosovým mlékem, přidám čerstvý koriandr, hladkolistou petržel a nasekaná opražená dýňová semínka.

Dobrou chuť!

Bára a Juli

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *