Domácí šulánky s omáčkou z medvědího česneku a slaninou

Po zelené polévce tu je i krásná zelená omáčka s domácími šulánky a křupavou slaninou. Takové krásné české sezónní jídlo pro všechny. Doma nám všem mov chutnalo, tak třeba zachutná i někomu z Vás.

Co je třeba:

NA ŠULÁNKY:

250 g hrubé mouky

7 ks středních brambor

250 g hladké mouky

1 dl vody

1 vejce

Jak na šulánky:

Nejprve si dejte vařit brambory ve slupce. Když se vaří, smíchejte si na vále oba dva druhy mouky, uvařené brambory do mouky nastrouhejte na jemném struhadle, nalijte vodu a rozklepněte vejce. Rukama potom spojujte do hladkého těsta, ze kterého tvarujte dlaněmi šišky. Dala jsem si záležet, aby byly stejné a je to pěkná piplačka – myslím, že pokud nebude jeden jako druhý, budou chutnat skvěle i tak 🙂 . Dejte si do velkého hrnce vařit vodu, vložte šišky a vařte je asi 10 – 15 minut.

NA OMÁČKU:

150 g medvědího česneku

300 g špenátu

trocha vody

3 lžíce tučné smetany

lžíce másla

1 bílá cibule

půl stroužku nastrouhaného česneku

sůl a pepř

muškátový oříšek

Jak na omáčku:

Nejprve si osmahněte na másle cibulku, až bude pěkně do zlatova. Potom přidejte pokrájený medvědí česnek, strouhaný česnek a špenát a přilijte asi sklenici vody. Duste, až bude česnek i špenát měkký a nechte v mixéru trochu rozmělnit. Nemusí být úplně do hladka. Vraťte do hrnce, ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Nakonec přidejte trochu smetany a společně prohřejte už jen lehce.

Při servírování mi moc chutná, když si k nočkům orestuju do křupava slaninku.

Dobrou jarní chuť!

Bára a Juli

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *