Domácí kečup

Jestli u vás doma často, stejně jako já, slyšíte od potomstva: „…já na to chci kečup“ a stejně jako já se nespokojíte s kupovanou variantou, protože jste nenašli složením rozumný kečup, pak zkuste tenhle. Je slaďoučký, přitom bez cukru, za půl hodinky hotový a bude chutnat všem. Jen opatrně s kořením. Já jsem ho tam dala malinko víc, tak je takový voňavější. Nám to neva, ale možná vám by mohlo. Do receptu jsem napsala menší množství nového koření a hřebíčku, abyste to moc „nepřestřelili“. Místo cukru jsem použila jablka a třešně. Pusťte se do toho, protože rajčatová sezóna začíná…

Co je třeba:

1 kg zralých rajčat

4 jablka

1,5 hrnku třešní

0,5 dcl jablečného octa

3 bobkové listy

5 ks celého hřebíčku

pár kuliček nového koření

lžičku soli

10 kuliček celého pepře

Jak na to:

Do velkého hrnce vložte nakrájená jablka, nakrájená rajčata a třešně. Třešně můžete klidne s peckami, kečup se bude pasírovat, tak se jich snadno zbavíte. Přidejte všechny ostatní ingredience, přiveďte k varu a jak začne probublávat šťáva, zakryjte poklicí a nechte dusit cca 30 minut. Rajčata, jablka i třešně se budou prakticky rozpadat. Vezměte si jinou misku nebo hrnec a kovový cedník s jemným sítkem. Propasírujte opravdu pečlivě kečup a poté plňte do skleniček.

Nenechte se při vaření kečupu zaskočit chutí šťávy před pasírováním, bude taková velmi navoněná a kyselejší. Při pasírování vymáčknete šťávu i z jablek a třešní, a propasírujete i část dužin z plodů. Kečup tak krásně zesládne. S pasírováním si dejte opravdu práci, aby zbyla jen tuhá hmota s kořením…ta práce sotjí za to 🙂 .

Dobrou chuť!

Bára a Juli

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *