Cizrnová polévka s mrkví, rajčaty a čerstvým hráškem

Krémové polévky jsou prostě naše. Vlastně je mám ráda všechny. A taky miluju chuť cizrny. Tahle polévka voní po kurkumě, muškátovém oříšku a římském kmínu. Je jednoduchá, rychlá a chutná opravdu skvěle.

Co je třeba:

lžíce kokosového oleje

1 bílá cibule

250 g uvařené cizrny

3 střední mrkve

1 petržel

2 masitá zralá rajčata

půl lžičky kurkumy

půl lžičky drceného římkého kmínu

půl lžičky muškátového oříšku

půl lžičky drceného koriandru

lžíce limetové šťávy

1 litr zeleninového vývaru

200 ml kokosového mléka

na ozdobu cherry rajčátka, čerstvý hrášek, bílý a černý sezam

Jak na to:

Nejprve si na kokosovém oleji osmahněte cibulku do zlatova. Potom k ní přidejte ješte na kostičky nakrájenou mrkev a petržel a opékejte. Nebojte se přidat plamen, klidně může trochu zapraskat a zabarvit se lehce do hněda. Pustí tak chuť i barvu. Potom přidejte oloupaná rajčata nakrájené na kostky. Loupu je tak, že je nachvíli ponořím do horké vody, praskne jim slupka a jde snadno oddělat. Teď je ten správný čas přidat všechno koření a ještě společně prohřát. Když se koření rozvoní, zalijte vývarem. Nechte zeleninu v koření a vývaru vařit asi 20 minut, potom přidejte cizrnu a mixujte ručním mixérem zcela do hladka. Nakonec ochuťte trochou limetové šťávy a zjemněte kokosovou smetanou. Pokud vám nevadí neveganská verze, můžete použít klasickou smetanu na vaření a místo kokosového oleje třeba ghí. Ozdobit si tuhle skvělou polévkou můžete trochou čerstvého hrášku, čerstvých rajčátek a sezamem.

S chutí do toho!

Bára a Juli

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *