Bezlepkový batátový koláč s krevetami

Slané koláče připravuju moc ráda. Dobře se jí a všem u nás doma chutnají. Na výlety a na cesty jsou ideální. Trochu jsem zaexperimentovala a zkusila jsem udělat bezlepkový koláč z kukuřičné mouky s batáty a krevetami. Podle mě dopadl vážně skvěle. Batátové koláče patří k mým nejoblíbenějším. Někomu možná nemusí sedět jejich „hladká“ a „jemná“ struktura…když ho ale připravíte z poloviny vařených a poloviny syrových batátů, tak pěkně křupe. Navíc jejich sladkost je skvěle hodí k chilli, rybímu masu, nebo třeba krevetám. Pojďte ho zkusit 🙂 .

Co je třeba:

Těsto:

250 g kukuřičné mouky

125 g másla

2 lžíce studené vody

Batátová náplň:

500 g batátů (sladkých brambor)

200 g tučnějšího tvrdého sýra

200 ml smetany

4 vejce

lžička sušeného koriandru

Krevety:

200 g krevet

sušené chilli

citronová šťáva

kokosový olej

Jak na to:

Nejprve se vrhněte na těsto. Připravuje se stejně jako těsto křehké. Studené máslo nakrájejte na kostky a rychle pomocí prstů spojte s moukou. V těstě by měly zůstat kousky másla a zároveň by se nemělo zpracovávat příliš dlouho, aby máslo nezměklo a neohřálo se od rukou. Do těsta dle potřeby vmíchejte ledovou vodu (obvykle jsou to cca 2 lžíce – kukuřičná mouka nasákne někdy trochu víc). Dejte těsto na chvíli do lednice, vyválejte placku na pečícím papíře, předehřejte troubu na 180 stupňů, pokryjte povrch fazolemi (nebo něčím, co už níkdy nebudete v kuchyní potřebovat – čočka, cizrna…) a dejte péct těsto na 10 minut. Hned po vytažení z trouby ho potřete vyšlehaným vejce, aby nenasáklo tekutinu z batátové směsi, zůstalo křupavé a křehké.

Připravte si batátovou směs. Nejprve rozdělte oloupané batáty na dvě polovinu. Jednu dejte vařit a potom strouhejte, druhou nastrouhejte za syrova. Vyšlehejte vejce se smetanou, lehce osolte, opepřete, přidejte koriandr a nastrouhaný sýr. Nakonec oba druhy batátů. Rovnoměrně rozprostřete na připravené těsto a dejte péct do trouby asi na 25 minut.

V průběhu pečení si připravte krevety. Je to velmi snadné. Rozehřejte si kokosový olej, krevety smíchejte s lžičkou chilli a dvěma lžícemi citronové šťávy. Dejte je i s tekutinou na rozpálenou pánev s olejem a nechte opéct.Měla by se šťáva hodně zredukovat.

Po 25 minutách vyndejte koláč, položte na něj krevety a dejte znovu péct na cca 15 – 20 minut. Nechte ho vychladnou a můžete zobat!

Dobrou chuť!

Bára a Juli

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *