„Shepherd´s pie“ s červenou čočkou, batáty, kurkumou, římským kmínem a semínky

P1230858

Shepherd´s pie neboli pastýřský koláč je prostě anglická klasika. Já jsem měla dneska obrovskou radost, protože jsem ho zkusila připravit trochu netradičně a ze surovin, které jsou mi moc sympatické a dopadl opravdu skvěle. Skoro se mi chce říct, že to je můj nejlepší recept. Já totiž miluju hovězí, červenou čočku, batáty, kurkumu a římský kmín…no a tenhle pastýřský koláč má všechno tohle. S chutí do něj, na suroviny je trochu náročnější, ale věřím, že je originální a uděláte s ním radost všem, a taky sobě 🙂 .

P1230877

Co je třeba:

400 g mletého hovězího masa

200 g loupané červené čočky

200 g neloupané červené čočky

3 masitá rajčata

2 bílé cibule

lžička kurkumy

2 hrsti dýňových semínek

lžička římského kmínu

lžíce třtinového cukru

lněný olej

kokosový olej

sůl

pepř

2 lžic ghí

P1230874

Jak na to:

Nejprve ze všeho dejte vařit neloupanou červenou čočku (musí se namočit několik hodin před vařením, ideálně přes noc). Uvařte ji a dejte bokem odkapat. Potom začněte připravovat batáty a loupanou červenou čočku. Dělám to tak, že nejprve dám vařit oloupané a rozpůlené batáty a po 10 minutách k nim přidám loupanou červenou čočku. Spolu vařím dalších 5 – 7 minut, do měkka. Mezitím si na kokosovém oleji osmahněte na jemno nakrájenou cibuli. Až bude trochu dozlatova, přidejte kurkumu a římský kmín. Promíchejte a po chvíli začne římský kmín krásně vonět a trochu praskat, v tuhle chvíli přidejte mleté maso, oddělte ho od sebe v pánvi vařečkou, trochu osolte a opepřete, přikryjte poklicí a nechte dusit do měkka, zabere to asi 20 minut. Když je maso měkké, přidejte oloupaná nakrájená rajčata, neloupanou červenou čočku a lžíci cukru. Rajčata loupu tak, že je ponořím na chvíli do horké vody, potom je opatrně vyndám, naříznu a sloupnu. U některých (hlavně zralých a šťavnatých) to jde lépe, některá jdou loupat hůř, ale neztrácejte trpělivost. Masovou směsí vyplňte dno zapékací misky a připravte si druhou vrstvu, čočkovo – batátové pyré. Pyré připravíte tak, že uvařenou čočku a batáty rozmixujete ručním mixérem, trochu osolíte a ještě za tepla vmícháte ghí. Nakonec přidejte do pyré dýňová semínka a trochu si jich nechte i nahoru. Lžící rozetřete kaši na masovou směs. Pokud by to šlo špatně a pyré by se příliš lepilo, tak si lžíci trochu namočte do studené vody. Posypejte zbytkem semínek a dejte péct do trouby shora na 200 stupňů, než bude kaše pěkně opečená a zároveň se smíchají trochu chutě. Potrvá to asi 15 – 20 minut. Při podávání ještě koláč pokapejte trochou zdravého lněného oleje a posypejte čerstvou pažitkou.

P1230880

Dobrou chuť!

BaJu

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *